Köpek Sahiplenmeden Önce Kendinize Sormanız Gereken 5 Soru

Yayınlanma Tarihi: 22.01.2020

Yatakta Köpek

Benim tanıdığım insanların çoğunun hayalinde bir gün bir köpek sahibi olmak var. Tabii bu durumda  veteriner hekimle karşılaştıklarında sordukları ilk sorulardan biri de ‘Bir Köpek Alabilir miyim? Nasıl Bakarım?’ oluyor.

Tabii ki herkes bir köpek sahibi olabilir yeter ki şartları buna müsait olsun.

Köpek sahibi olmak aile için oldukça güzel katkı yaratır, bir çok avantajı da  beraberinde getirir. Çocuklarınıza sorumluluk hakkında bilgi verir, deneyim yaşatır. Evinizi korur. Sadık bir arkadaşlık sağlar.

Bununla birlikte size bakılacak bir can emanet edildiğinden bazı sorumlulukları da beraberinde getirir. Bu yüzden bir köpek sahibi olmanın sizin için doğru olup olmadığının kararını vermeden önce bazı faktörleri değerlendirmeniz gerekir.

Sizin için bir Köpek sahiplenmeden veya almadan önce kendinize sormanız gereken 5 soruyu derledim.

1- Evim Uygun Mu?

Köpek bakmak için bahçeli bir eve sahip olma zorunluluğumuz yok. Ama evimizin ortamına göre bir köpek seçme zorunluluğumuz var. Apartman dairesinde gün içinde saatlerce koşma gereksinimi olan bir Kangal köpeği bakmak istemeyiz herhalde.

2- Köpekle İlgilenecek Yeterli Zamanım Var Mı?

Banyo yapan köpek

Büyük ya da küçük her köpeğin en azından tuvalet ihtiyacını gidermesi için yürüyüş yapması gerekir. Her ırkın kendine göre olan hareket ihtiyacını uzun yürüyüşler yaparak ya da oyun oynayarak gidermelisiniz. Banyo, tarama, diş temizliği gibi öz bakımlarının düzenli yapılması ve köpeğinizin evde uzun saatler yalnız bırakılmaması gerekiyor. Aksi halde sahipleriyle yeterince zaman geçirmeyen köpekler depresyon veya ayrılık kaygısı geliştirebiliyorlar ki bu havlama, uluma ve yıkıcı çiğneme gibi olumsuz davranışlara yol açabiliyor.

Köpeğinizin sağlık kontrolleri için düzenli olarak veteriner hekim ziyaretlerinize de zaman ayırmanız gerektiğini unutmamalısınız.

3- Köpeğimi  Sosyalleştirmek İçin Zamanım Var Mı?

kopek oyun

Köpeğinizin çok çeşitli durumlarda rahat ve dostça davranacağından emin olmak için onları diğer hayvanlarla ve diğer insanlarla sosyalleştirmeye zaman ayırmalısınız. Daha sonra bu deneyimlerle karşılaştıklarında uygunsuz davranma riskini azaltmak için yavru köpeklerle her türlü deneyime erken katılmanızı öneririm.

4- Ailem Bir Köpek İçin Hazır Mı?

Çoğu köpek, erken yaşlardan itibaren sosyalleştiklerinde her tür insanla iyi geçinir. Ancak, bir köpeği barınaktan kurtarırsanız, köpeğinizin geçmiş deneyimlerini göz önünde bulundurmanız ve yavrularınızı yeni insanlara ve yerlere maruz bırakırken dikkatli olmanız gerekebilir. Ayrıca, bir köpek alacaksanız, çocuklarınızı dikkate alın (veya bir gün bir aile kurmayı planlıyorsanız gelecekteki çocuklarınızı). Bazı köpek ırkları çocukları severken, diğerlerini çocuklarla yaşamak için eğitmek zordur.

5- Eğitimi İçin Ayıracak Zamanım veya Bütçem Var Mı?

American Kennel Club'a (AKC) göre, bir köpek aldığınızda onları eğitmek de sizin sorumluluğunuz altındadır. Sertifikalı bir köpek eğitmeni ile de çalışmayı seçebilirsiniz. Eğitim seansları dışında pekiştirme eğitimleri için sizin de evde vakit ayırmanız gerekir.  Doğru eğitim, köpeğinizin size itaat etmesini sağlar ve böylece aktif, sosyal bir yaşamın tadını çıkarabilirsiniz.

Bir köpeğe sahip olmak bir çocuğu yetiştirmek kadar pahalı olmasa da, aslında tüylü bir bebeğe bakmaya başlıyorsunuz. Amerikan Hayvanlara Zulüm Önleme Derneği'ne (ASPCA) göre, bir köpeğe yıllık bakım 1.000 dolardan fazlaya mal olabilir. Türkiye’de ise 15 kg ağırlığında bir köpek için bu yaklaşık  6.000 TL tutuyor (Ocak 2020). Yiyecek, oyuncak ve rutin veteriner ziyaretleri gibi düzenli giderleri karşılayacak bütçeniz olduğundan emin olun. Ayrıca, bir evcil hayvanın acil durumunda, yaralanma veya hastalık gibi olaylar için yedek fonlara da ihtiyaç duyulabilmektedir.

Bir köpek almadan önce her şeyi düşünüp bilinçli bir seçim yapmak önemlidir. Tam zamanlı köpek sahibi olmak için halen emin olamıyorsanız bir arkadaşınızın köpeğinin bakımına yardımcı olunuz. Bu deneyim sizin karar verme aşamanızda çok faydalı olacaktır.

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz

Yeni içeriklere en önce ulaşmak için bültenimize abone olun