Mikroçip Nedir? Neden Gereklidir?

Son Güncelleme Tarihi: 02.05.2021

İlk Yayınlanma Tarihi: 29.01.2020

Köpeğime Neden Mikroçip Taktırmalıyım?

Mikroçip Taraması

Köpek, kedi ve gelincikler için 2022 sonuna kadar mikroçip uygulaması yapılması yasal zorunluluk haline gelmiştir. Konu ile ilgili Kedi ve Köpeklere Mikroçip Zorunluluğu! (2021) yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

İstatistiklere göre, her üç evcil hayvandan biri hayatlarının bir noktasında kaybolur. Sizin hayvanınız da onlardan biri olabilir. Bizce sadece bu bile evcil hayvanınıza mikroçip taktırmak için yeterli bir sebeptir. Peki mikroçipler ne işe yarar? Nasıl çalışırlar? Mikroçiplerin hayvanınıza zararı var mıdır? Kaybolduklarında bulunmalarına nasıl yardımcı olur?

Bu yazımızda sizin için mikroçiplerin ne olup olmadıklarına ve neden gerekli olduklarına değiniyoruz.

Mikroçip Nedir?

Mikroçip

Mikroçip, benzersiz bir kimlik numarası taşıyan ve kabaca bir pirinç tanesi boyutunda olan bir radyo frekansı tanımlama aktarıcısıdır. Mikroçiplerin pilleri veya hareketli parçaları yoktur. Mikroçip bir veteriner kliniğinde veya barınakta tarandığında, cihazda evcil hayvanınıza özel kayıt numarası okunur.  Mikroçip, dostunuzun kürek kemikleri arasında gevşek deri altına enjekte edilir. Bu işlem bir veteriner hekim tarafından yapılır ve bir aşı yapmak kadar basit ve hızlıdır.

Yani, bu kadar mı?

Pek değil. Çipteki benzersiz tanımlayıcı numara, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sistemine TC kimlik numaranız üzerine işlendiği zaman Türkiye’deki tüm veteriner klinikler tarafından erişilebilir hale gelir. Bu sistem ülkemizde çok yakın zamanda uygulanmaya başlandığı için veteriner hekiminize çip numaranızı sisteme kaydetmesini hatırlatmanızda fayda var. Ayrıca kedinizin veya köpeğinizin mikroçipini kaydettirdiğinizde, veteriner hekiminizde kayıtlı iletişim bilgilerinizin doğruluğunu kontrol etmenizde de fayda var.

Bu bir izleme cihazı değildir

GPS cihazları ve mikroçipler birbirlerinin yerine geçmezler aksine birbirlerini tamamlarlar. İkisi de kayıp dostunuzu bulmak için farklı şekillerde size yardım eder. Bir GPS takip cihazı size dostunuzun nerede olduğunu söyleyebilir, ancak dostunuzu bulan kişilere onun eve dönmesine yardımcı olacak iletişim bilgilerinizi sağlayamaz. Ayrıca pil gerektirir ve hayvanınızın tasmasından düşerek kaybolabilir. Mikroçipler ise  evcil hayvanınızın cildine yerleştirildikleri için ömür boyu kalıcıdırlar. Sizi dostunuzun bulunduğu yere yönlendiremeseler de, bir barınağa veya veteriner kliniğine getirildiklerinde neredeyse her veteriner klinik veya barınak tarafından sizinle iletişime geçilebilecek bir yol sağlarlar.

Ayrıca kedi ya da köpeğinizin uluslararası yolculuk yapabilmesi için mikroçip mecburiyeti vardır.

Veteriner Hekim Erhan Gökdağ'ın Kimliklendirme ve Mikroçip ile ilgili videosunu izleyebilirsiniz.

Kimliklendirme ve Mikroçip

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz

Yeni içeriklere en önce ulaşmak için bültenimize abone olun