Kedi ve Köpeklere Mikroçip Zorunluluğu! (2021)

Son Güncelleme Tarihi: 20.11.2021

İlk Yayınlanma Tarihi: 02.05.2021

Mikroçip Taraması

26 Şubat 2018 tarih ve 30344 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında köpek, kedi ve gelinciklere 01/01/2021 tarihinden itibaren bir yıl içinde mikroçip uygulaması yapılması zorunlu hale geldi. Mikroçip uygulamasını takiben ilgili yönetmelik Ek1 belgesi doldurularak Tarım İl/ilçe Müdürlüklerine hayvanların kaydının yaptırılması gerekmektedir.

Köpek, kedi ve gelincikler için 2022 sonuna kadar mikroçip uygulaması yapılması yasal zorunluluktur.

Uygulamanın resmi olarak yürürlüğe girmesine karşın, bu yazının yazıldığı sırada (02.05.2021) uygulamada kullanılacak olan resmi pasaportlar henüz temin edilip kliniklere ulaştırılmamıştır. Buna karşın hayvanınıza mikroçip taktırmak için bu pasaportun devlet tarafından üretilip veteriner kliniklere dağıtılmasını beklemenize gerek yoktur. Bir sonraki veteriner ziyaretinizde hayvanınıza mikroçip taktırabilir, devlet pasaport ürettikten sonra mikroçip numaranızı bu pasaporta işletebilirsiniz. Sizler için hazırladığımız Mikroçip Nedir? Neden Hayvanıma Mikroçip Taktırmalıyım? Yazımıza göz atıp mikroçip hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Mikroçip uygulaması ne işe yarar?

Mikroçip uygulamasının öncelikli amacı hastalıkların kontrolünü daha etkin şekilde sağlamak, hayvan hareketleri, hastalıkları ve kayıtlarını elektronik ortamda tutmaktır. Bu uygulamanın bir faydası da kaybolan kedi ve köpeklerin sahiplerine ulaştırılabilecek oluşudur. Bunun için bulunan hayvanın bir veteriner kliniğine götürülüp mikroçipinin taranması kimlik numarasının bulunması için yeterli olacaktır. Mikroçip ve kayıt sisteminin bir diğer faydası, özellikle tatil beldelerinde, sokağa atılan hayvanların sahibinin tespit edilmesi olacaktır. Aynı zamanda hayvanların doğum, ölüm, kayıp, sahip değiştirme gibi durumları İl/ ilçe Tarım Müdürlüklerine süresi içinde bildirilerek kayıtların güncelliği sağlanacaktır.

16 yaşından gün almış, 18 yaşından küçük hayvan sahiplerinin sorumlulukları veli ya da yasal vasisine ait olacaktır.

Ayrıca köpek veya kediniz ile yurtdışına çıkmak istiyorsanız mikroçip’in bir zorunluluk olduğunu hatırlamanızda fayda var.

Mikroçip nasıl takılır?

Mikroçip takma işlemi acısız ve basit bir işlemdir. Aşı olmaktan farklı değildir. Hayvanınızın ense bölümüne iri bir pirinç tanesi büyüklüğünde bir çip şırınga yardımı ile yerleştirilir. Hayvanınızın sakinleştirilmesi veya anestezi altına alınması gerekmez.

Mikroçip uygulaması kliniğimizde yapılmaktadır. Mikroçip uygulaması yapılan hayvanlar tarafımızca elektronik ortamda Tarım Orman Bakanlığı HAYBİS ‘e (Hayvan Bilgi Kayıt Sistemi) kaydedilmektedir.

Mikroçip

Kliniğimizde uygulanan mikroçip uygulaması ve diğer işlemlerin ücretleri için İzmir Veteriner Hekimler Odası Ücret Tarifesine buradan ulaşabilirsiniz.

Mikroçip Röportajı

Veteriner Hekim Erhan Gökdağ'ın TRT Haber ile yaptığı Mikroçip Röportajı

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz

Yeni içeriklere en önce ulaşmak için bültenimize abone olun